Portret_atelierZoe_nl

De kick van een mooi portret

Datum

Weet je wat ik voel als ik dé foto heb gemaakt? Adrenaline. Geluk. Trots. Op dat moment weet ik het gewoon, “Dit is ‘m”.

Voor mij is fotografie nog altijd een kunstvorm. Elk portret wordt gebouwd. De poses moeten passen bij het doel, het licht moet passen bij de persoon, de outfits zijn heel persoonlijk. Daar denk ik voor de fotoshoot goed over na. Ik plan alles. Ik overleg met de klant wat ze voor ogen hebben, ik zoek naar inspiratie, ik maak schetsen waarbij ik de poses en de belichting uitteken, ik richt mijn studio speciaal voor de fotoshoot in zodat er niets in de weg staat.

Ik maak voor een grote shoot een draaiboek, zodat ik moeiteloos door de shoot heen ga, niks vergeet en degene voor de camera het als één vloeiend proces ervaart.

Tijdens een fotoshoot afgeleid raken, vind ik echt erg. Dan zou het kunnen zijn dat ik details vergeet, dat niet alles wat ik heb uitgedacht aan bod komt. Ik fotografeer echt vanuit liefde en wil mijn klanten altijd het best mogelijke geven. Vandaar de goede voorbereiding en het draaiboek. Dit geeft me rust tijdens de fotoshoot zodat ik met de klant kan kletsen en een grapje tussendoor kan maken.

Wanneer ik dan eenmaal aan de shoot begin, samen met de klant in je bubbel zitten, dan gaat het heerlijk vanzelf. Samen surfen we door de shoot heen. Heerlijk gevoel is dat. De klant merkt dat ook, die voelt zich op zijn gemak omdat het makkelijk gaat. Hij of zij gaat eens uit zichzelf verzetten, zet zijn eigen hand op een andere plek, draait zelf zijn hoofd, en voor je het weet heeft hij de flow te pakken en voelt hij zich super op zijn gemak voor de camera. De ontspannen poses met spontane glimlachen vliegen je om de oren.

En dan zitten er ineens -BAM- een paar kei- en keigoede portretten tussen.
Dat geeft me zo’n kick. Dan word ik zo blij. Dit is waarvoor ik het doe! Een portret waar de klant enthousiast over zichzelf is als hij het ziet, waarvan de belichting sterk is, waarvan de pose af is.
Klant enthousiast, ik enthousiast.

Een fotoshoot kan soms heel uitdagend zijn, maar tegelijkertijd zo kicken als het erop zit!
Soms zijn klanten super enthousiast, soms helemaal ontroerd. Ik vind het fantastisch.
De reactie van de klant, dat is echt waar ik fotograaf voor ben geworden.